Btw-kosten bij aan- en verkoop aandelen soms wel, soms niet aftrekbaar

De economie draait weer op volle toeren. Dat levert ook weer een opleving op van koop en verkoop van bedrijven. Een van de mogelijkheden waarop dat vaak gebeurt is eigendomsovergang via koop en verkoop van de aandelen in een bv. Dat brengt ook advieskosten met zich mee. Denk maar aan kosten voor overnameadviseurs, advocaten en notarissen. Hoe zit het met de btw over die kosten?

Over de door bemiddelaars geleverde diensten wordt geen btw geheven, daar geldt een vrijstelling voor. Echter blijkt dat in veel gevallen bemiddelaars toch btw in rekening brengen. Omdat dat onterecht gebeurt, is de btw ook niet aftrekbaar. Heeft u te maken met koop of verkoop van aandelen van een bedrijf, let dan op de factuur en zorg dat er geen btw aan u wordt berekend.

Voor de overige kosten geldt wel het btw-regime. Er is wel een verschil tussen btw over advieskosten bij aankoop en verkoop van aandelen.
Verkoopt u uw aandelen, dan is de btw in principe niet aftrekbaar. In principe, want als u een fiscale eenheid voor de btw bent met de bv of nv waarvan u de aandelen verkoopt, mag u de btw wel aftrekken. Datzelfde geldt als u btw-belaste managementactiviteiten leverde aan de bv of nv waarvan de aandelen zijn verkocht en u daarin meer dan 50% van de aandelen bezat.
Koopt u de aandelen in een bv, dan hangt het van de omstandigheden af of u de over advieskosten betaalde btw mag aftrekken. Als u na de koop btw-belaste activiteiten gaat leveren aan de gekochte bv of nv, dan heeft u wel recht op aftrek. Dat kan bijvoorbeeld als u managementvergoeding aan de gekochte bv of nv gaat factureren. Management is btw-belast, waarmee de btw op de advieskosten bij aankoop aftrekbaar is.

Wilt u meer weten over de btw-verrekeningen bij aan- of verkoop van aandelen en het risico op naheffing beperken? Bel ons voor het maken van een afspraak.

Bron: TaxLive 4/4/18 Jong en Laan.