Concepttestament is niet voldoende

Het komt met regelmaat voor dat iemand overlijdt terwijl achteraf blijkt dat er een testament in voorbereiding was. Toch is een concepttestament niet voldoende als na overlijden blijkt dat het nooit is ondertekend bij de notaris.

Onlangs moest de Rechtbank in Den Haag een dergelijk geval beoordelen. Een overleden man blijkt een testament te hebben gemaakt waarin hij iemand anders als zijn erfgenaam heeft aangewezen. Hij heeft zijn concepttestament ontvangen van de notaris maar nooit ondertekend. De man die in het concepttestament is aangewezen als enig erfgenaam vraagt de rechter om het concepttestament gelijk te stellen aan een voor de notaris getekend testament.

De Rechtbank Den Haag moet de man teleurstellen en bepaalt dat een testament volgens de wet ondertekend moet zijn bij de notaris. Is dat niet zo, dan is het testament niet geldig. De man is dus geen erfgenaam.

Heeft u ooit een concept laten opstellen bij uw notaris, maar nooit ondertekend? Maak snel een afspraak om de akte te laten tekenen.

Bron: Rechtbank Den Haag 19 juli 2017, ECLI:NL:RBDHA:2017:9083.