Drie samenwonende zussen niet vrijgesteld voor erfbelasting

Nu ouderen steeds langer thuis blijven wonen, zal het ook vaker voorkomen dat bijvoorbeeld alleenstaande ouderen met elkaar samenwonen. Zij kunnen elkaar dan van de nodige zorg voorzien en delen de woonlasten en de kosten van levensonderhoud.

Alleenstaande broers en zusters die samen blijven wonen in het ouderlijk huis, zijn een bekend fenomeen. Als er meer dan twee broers en zusters met elkaar samenwonen en de eerste komt te overlijden, dan kan er een addertje onder het gras zitten. Overigens kan deze problematiek ook spelen bij anderen dan broers en zusters, bijvoorbeeld neven en nichten of mensen die goede bekenden zijn van elkaar en gaan samenwonen.

Voor de erfbelasting kunnen samenwoners een partnervrijstelling benutten. In 2018 is dat een bedrag van € 643.194. De vrijstelling geldt niet als er meerdere personen zijn die als partner samenwonen. Voor de vrijstelling van erfbelasting mag je namelijk maar één partner hebben.

Onlangs speelde een dergelijk geval bij de rechtbank Gelderland. Als de eerste van drie samenwonende zussen komt te overlijden hebben zij meer dan vijf jaar onafgebroken samengewoond. In deze periode hebben alle drie zussen op het adres van de woning in de basisregistratie personen ingeschreven gestaan. Tussen geen van de zussen was een notarieel samenlevingsovereenkomst gesloten. Volgens de rechtbank hebben zij nu geen recht op vrijstelling voor partners en moeten zij erfbelasting betalen.

De Staatssecretaris van Financiën heeft wel aangegeven dat hij in een beleidsbesluit gaat goedkeuren dat partnerschap mogelijk is voor twee personen met een notarieel samenlevingscontract als zij al vijf jaar op hetzelfde adres zijn ingeschreven met een derde persoon. Helaas is dit beleidsbesluit nog niet afgegeven door de Staatssecretaris. Ook al komt dit beleidsbesluit er, dan nog zal het voor personen die in een zogenaamde meerrelatie samenwonen niet mogelijk zijn om in te schatten wie als eerste komt te overlijden. Het tijdig op orde hebben van een samenlevingscontract kan dan problematisch worden.

Wilt u meer weten over het maken van een samenlevingscontract, testamenten en vrijstellingen, maak dan gerust een afspraak op ons kantoor.

Bron: Fiscale berichten notariaat, mei 2018 nummer 27, Rb. Gelderland 13 april 2018, nr. AWB 17/5461 (ECLI:NL:RBGEL:2018:1697).