Huwelijkse voorwaarden en achterstallig onderhoud

Heel veel mensen hebben in het verleden een periodiek- of Amsterdams verrekenbeding laten opnemen in hun huwelijkse voorwaarden. Het beding was heel populair. Het was jaren geleden namelijk gangbaar om huwelijkse voorwaarden te maken waarbij het bezit van man en vrouw strikt werd gescheiden. Die situatie werd ook wel gekscherend ‘koude uitsluiting’ genoemd. Door een periodiek verrekenbeding op te nemen konden de echtgenoten toch jaarlijks hun spaargeld delen. Ook een niet-werkende echtgenoot of echtgenote kon daardoor vermogen opbouwen.

Jaren later bleek dat maar weinig mensen op Oudjaarsavond de balans met elkaar opmaken en de spaarcentjes eerlijk delen. Kwam het later tot een echtscheiding, dan was het niet makkelijk om nog na te zoeken welke bedragen over bijvoorbeeld twintig jaar nog verrekend moesten worden. Er werd dan ook veel geprocedeerd om de verrekening met terugwerkende kracht nog te laten plaatsvinden. De gespaarde bedragen waren dan meestal al weer herbelegd. De Hoge Raad, Nederlands hoogste rechtscollege, heeft daarom bepaald dat echtparen die jarenlang niet verrekenen, met elkaar moeten afrekenen alsof er algehele gemeenschap van goederen was.
Toch was het periodiek verrekenbeding soms ook handig. Bijvoorbeeld als de onderneming van één van de echtgenoten slechter liep en de echtgenoten alsnog konden verrekenen zodat er ook spaargeld bij de andere partner op de rekening kwam te staan en daardoor niet ten prooi kon vallen aan schuldeisers. Zolang de echtgenoten de verplichting om te verrekenen al hadden voordat schuldeisers zich aandienden was het in beginsel mogelijk om het periodieke verrekenbeding uit te voeren.

Toch blijft het goed oppassen. Een echtpaar droeg de gezamenlijke woning onlangs over aan de vrouw waarbij zij de helft van de waarde aan haar man had moeten vergoeden. Nu deed zij dat niet, maar verrekende dat bedrag met het bedrag dat zij van haar man had moeten krijgen na meer dan 30 jaar niet uitvoeren van het periodiek verrekenbeding. In dit geval stak de rechter er een stokje voor omdat de schuldeisers van de man werden benadeeld.

Wilt u meer weten over niet uitgevoerde afspraken uit uw huwelijkse voorwaarden, bel dan gerust voor het maken van een afspraak.

Rb. Den Haag 24 februari 2016, nr C/09/486145 / HA ZA 15-404 (RBDHA:2016:6682).