Huwelijksvoorwaarden

Huwelijksvoorwaarden worden vaak redelijk kort voor de grote dag opgesteld. Het bruidspaar heeft meestal als doel om hun vermogens apart te houden. Soms is de reden dat zij elkaar willen beschermen tegen schulden, bijvoorbeeld als een van de echtgenoten ondernemer is of plannen in die richting heeft.

Niet zelden loopt het leven anders. Ook houden de meeste echtgenoten geen precieze administratie bij. Als een echtscheiding opdoemt is niet meer duidelijk wat van wie is en belanden de echtgenoten met hun advocaten al ruziënd voor de rechter.

De rechtbank Amsterdam moest onlangs oordelen over een geval waarin man en vrouw huwelijksvoorwaarden hadden gemaakt. Zij hadden de echtelijke woning tot gemeenschappelijk bezit bestempeld en verder afgesproken dat er geen gemeenschap van goederen zou zijn.

Bij de echtscheiding eiste de vrouw afwikkeling van de echtscheiding alsof alle bezittingen gemeenschappelijk waren. Volgens de vrouw was het vermogen van de man en de vrouw zo met elkaar verweven, dat niet meer te reconstrueren was, hoe de situatie zou zijn indien zij gehandeld hadden vanuit een gescheiden vermogen.

De rechtbank is duidelijk en geeft aan dat slechts in zeer uitzonderlijke omstandigheden van de afspraken in een akte van huwelijksvoorwaarden afgeweken kan worden. De verwevenheid van het vermogen die de vrouw aanvoert vindt de rechter geen uitzonderlijke omstandigheid en daarom gaat de rechter niet akkoord met vaststelling van één gezamenlijk vermogen.

Heeft u ooit huwelijkse voorwaarden gemaakt, maar nooit een update toegepast? Om te voorkomen dat uw huwelijkse voorwaarden niet meer aansluiten bij uw huidige situatie, kijken wij graag een keer met u mee naar uw akte. Neem gerust contact op met ons kantoor.

Bron: Rechtbank Amsterdam, 11-10-2017, ECLI:NL:RBAMS:2017:7518, C/13/588737 / FA RK 15-4266.