Let op vereisten voor ANBI-status

Als u overweegt een schenking te doen is het handig om eerst te controleren hoeveel schenkbelasting de ontvanger moet betalen. In Nederland gelden er diverse vrijstellingen, en als de vrijstelling opgesoupeerd is moet u rekening houden met tarieven tussen de tien en veertig procent.

Een bijzondere categorie wordt gevormd door de ANBI-organisaties, in de volksmond ook wel goede doelen genoemd. Zij mogen schenkingen en erfenissen ontvangen zonder schenk- of erfbelasting te hoeven betalen, mits ze zich aan de eisen van de belastingdienst houden.

Een belangrijk en jaarlijks terugkerend ritueel voor een ANBI-organisatie is het publiceren van de volgende gegevens op hun eigen website of op de website van de brancheorganisatie:

  • de naam, contactgegevens en het fiscaal nummer (RSIN) van de ANBI-instelling;
  • het beleidsplan en een beschrijving van de doelstelling van de ANBI;
  • de functie en namen van de bestuurders, denk aan: voorzitter, penningmeester en secretaris en het beloningsbeleid voor het bestuur en eventueel personeel;
  • een actueel verslag van de activiteiten;
  • een financiële verantwoording.

De belastingdienst controleert de ANBI-instellingen in toenemende mate en indien niet aan vereisten wordt voldaan bestaat het risico dat de ANBI-status – soms zelfs met terugwerkende kracht – wordt ingetrokken.

Heeft hulp nodig bij het aanvragen van de ANBI-status of het jaarlijks publiceren van de gegevens? Vraag ons gerust om advies.

Bron: Belastingdienst.nl en Fiscaal Dagblad 13 februari 2018.