Overwaarde huis steeds vaker ingezet bij koop huis

Volgens De Telegraaf woedt er een ‘ware oorlog’ tussen geldverstrekkers om bezitters van een huis die een ander huis willen kopen dan wel hun hypotheek willen oversluiten. Het gaat daarbij overigens vooral om mensen die overwaarde op hun huis hebben. Zij hebben vaak minder dan 100% financiering van de woningwaarde nodig.

De overheid stimuleert u met fiscale maatregelen om overwaarde in uw nieuwe huis te stoppen. Immers, als u die overwaarde niet in een nieuw huis steekt, mag u de rente over dat deel niet meer aftrekken. Daar blijkt ook van alles tegenin te brengen, zoals het aanhouden van de overwaarde als financiële buffer. U verliest dan wel renteaftrek, maar u hoeft ook niet meer af te lossen.
Ook het opgeven van een spaarhypotheek voor een nieuwe hypotheek heeft nadelen. Vooral in de laatste tien jaar wordt daarin fors kapitaal opgebouwd, dat moet u niet zomaar verspelen.

De oplettende koper kijkt verder dan alleen de rente, bijvoorbeeld ook op het tarief dat u gaat betalen als u verder aflost. De vraag daarbij is hoe de risico’s en rentes op termijn zich verhouden tot de aanvangsrente. Andere aandachtspunten zijn de mogelijkheid om extra af te lossen en het meenemen van de hypotheek bij verhuizing.

Wilt u meer weten over de juridische haken en ogen bij het afsluiten of oversluiten van een hypotheek? Bel ons voor het maken van een afspraak.

Bron: www.dft.nl 24 mei 2018.