Samenwoners brengen eigen geld in

Het komt steeds vaker voor dat samenwoners een huis kopen, en een van beiden eigen geld inbrengt. Bijvoorbeeld in de gevallen waarin een partner een eerder huis met overwaarde heeft verkocht, en deze overwaarde weer in het nieuwe gezamenlijke huis steekt.

Een partner die geld steekt in het huis dat deels van de ander is, moet er rekening mee houden dat hij dit geld bij verkoop of uit elkaar gaan maar moeilijk terug kan vorderen als er niks is vastgelegd.

Onlangs belandde een stel samenwoners over dit onderwerp bij de rechter. Zij hadden tijdens hun relatie samen een eigen woning gekocht. De man stak meer eigen geld in de woning. Als de relatie over is wordt de woning met verlies verkocht. Omdat ze er samen niet uitkomen bepaalt de rechter dat het stel het verlies ieder voor de helft moet dragen en dat de man niet nog eens een bedrag bij de vrouw kan claimen omdat hij meer eigen middelen heeft ingebracht.

Wilt u bij het inbrengen van eigen middelen zeker weten dat de afspraken goed op papier staan, kom dan gerust eens langs voor een samenlevingscontract of een aanvulling op uw contract.

Bron: Gerechtshof ’s-Hertogenbosch, 6 maart 2018, 200.186.837/01, ECLI:NL:GHSHE:2018:889.