Verhoging btw levert grote problemen op voor mkb

De voorgenomen verhoging van het lage btw-tarief naar 9% zal voor veel ondernemingen in het midden- en kleinbedrijf grote negatieve gevolgen hebben. Dat zegt MKB-Nederland na een quickscan bij een aantal aangesloten branches. De maatregel gaat verschillende bedrijfstakken tientallen miljoenen, soms enkele honderden miljoen euro omzetverlies opleveren. MKB-Nederland wil compensatie voor getroffen ondernemers.

De ondernemersorganisatie pleit primair voor intrekking van het kabinetsvoornemen. De organisatie verwacht omzetverlies, banenverlies en bedreiging van het voortbestaan van vele bedrijven. Dat geldt voor alle sectoren die de btw-verhoging voor hun kiezen krijgen.
Volgens MKB-Nederland heeft het kabinet de maatregel opgenomen zonder enig idee over de gevolgen voor de getroffen sectoren, zoals kappers, podiumkunsten, uitgeverijen, bloemisten, dagrecreatie, fitnessscholen en bakkers. Als het toch de plannen doorzet, willen de ondernemers voor deze branches lastenverlichting in de inkomstenbelasting en uitstel van invoering tot het moment dat consumenten daadwerkelijk lastenverlichting ervaren. Nu krijgt het mkb eerst de zure appel, terwijl de koopkrachtverbetering door andere maatregelen pas veel later effect gaat hebben.

Wilt u meer weten over het kiezen of aanpassen van uw rechtsvorm? Bel ons voor het maken van een afspraak.

Bron: MKB-Nederland 6 juni 2018