Een vennootschap onder firma (vof) opzeggen is niet zomaar een-twee-drie gedaan. Er kunnen allerlei aanleidingen zijn, soms ook dat een van de vennoten niet meer met de andere(n) door één deur kan. Zoals een geschil over het uitbetalen van een voorschot door een van de vennoten aan zichzelf.
Het gebeurt wel vaker dat vennoten een geldbedrag – als voorschot – overmaken naar hun privé rekening. Vrijwel altijd gaat dat in overleg met elkaar. Als dat overleg er niet is geweest, zijn de gevolgen vaak nogal vervelend. Voor de niet-geïnformeerde vennoot kan het zelfs aanleiding zijn om de vof op te zeggen.
Bij samenwerking in een vof denk je niet zo snel aan de mogelijkheid dat de ene vennoot geld naar zichzelf overmaakt zonder de ander(en) daarin te kennen. Om dat te voorkomen is de basis het vastleggen van afspraken in een overeenkomst. Maar daarmee zijn de vennoten er nog niet. Het gaat er ook om hoe vennoten in de dagelijkse praktijk vorm geven aan samenwerking.
Als de bedrijfsvoering door de overboeking niet in gevaar is gebracht, is er volgens de rechter onvoldoende reden voor de andere vennoot om de vof op te zeggen. Dat hangt dus af van de feitelijke omstandigheden. Om ongerief te voorkomen kunt u bij voorkeur onderlinge afspraken vastleggen in en notariële akte, daarmee creëert u bewijskracht. Als uiteindelijk de werkelijkheid en de gemaakte afspraken dreigen in onbalans te raken, is het zaak om de gemaakte overeenkomst tijdig aan te passen.
Wilt u meer weten over afspraken in een vof-overeenkomst? Bel ons voor het maken van een afspraak.